Nederland heeft een eigen crosstriatlon- en crossduatlon-team

12 februari 2024 | NIeuws

CrossTriNL. Team. Nederland heeft sinds 2022 een eigen crosstriatlon- en crossduatlon-team. Een team dat zich volledig richt op die beide disciplines. Uniek? Ja zeker, niet alleen in Nederland, maar ook daarbuiten. De ondertussen 47 atleten van CrossTriNL weten het: ze zijn wereldwijd het eerste triatlonteam dat zich volledig richt op de crossdisciplines. Zijn er dan geen andere teams? Toch wel, maar dat zijn allemaal atletengroepen rondom een coach, zoals het Organicoachteam van Nico (voormalige Xterra-wereldkampioen) en Alexandra Lebrun of Braveheart, de atleten die zich laten coachen door Lesley Patterson, overigens ook een drievoudig Xterra-wereldkampioene.

CrossTriNL begon in 2022 met vier teamleden: Wouter Dijkshoorn, Ralph van Dijk, Casper van de Kamp en Mark Waaijenberg, die crosstriatlon al eerder in hun hart hadden gesloten. Samen wilden ze een stevige impuls geven aan crossduatlon en crosstriatlon als niche binnen de triatlonfamilie. Waarom? Omdat de crossvariant van triatlon en duatlon een echte plus zet op onze triatlonsport. Het blijft natuurlijk gewoon de combinatie van zwemmen-fietsen-lopen, maar bij de cross krijg je bij het fietsen en lopen een bonus: de parcoursen zijn net iets uitdagender, je sport in vaak prachtige natuur, je moet elke seconde alert zijn. Het meer technische karakter van de wedstrijden geeft je ook gelegenheid om regelmatig de druk van de benen te halen: niet alleen in afdalingen, maar ook bij het draaien en keren op bochtige parcoursen. En als je het andere crossatleten vraagt: crosstriatlon en -duatlon zijn allemaal wat meer gemoedelijk, gezellig en ontspannen.

De tweede CrossTriNL-teamdag van 18 november jl., die eindigde bij de hoofdsponsor VandeStreek in Utrecht, stond in het teken van terugkijken, elkaar ontmoeten en vooruitkijken. Terugkijken op de individuele races van de teamleden: bijvoorbeeld de mooie crosstriatlons in Nederland waar de teamleden aan de start stonden, zoals in Gasselte, Renkum en op Ameland. En de internationale wedstrijden, waar CrossTriNL vooral goed vertegenwoordigd was tijdens de Xterra’s in België (met 25 teamleden), Italië, Griekenland, Tsjechië en Duitsland. En natuurlijk op de EK’s en WK’s. Als team zijn dat de bijzondere momenten: als je met z’n allen aan de start staat bij aansprekende races. Het jaar 2023 was voor ons het jaar van groei: van 12 naar 43 leden met alles wat daarbij komt kijken.

CrossTriNL houdt op de website een uitgebreide kalender bij van alle cross-wedstrijden in Nederland en daarbuiten. Samen optrekken is wat CrossTriNL een echt team maakt: samen trainen, samen reizen naar de wedstrijden in het buitenland, samen de parcoursen verkennen, samen successen en teleurstellingen delen. En er voor elkaar zijn: “Welke buitenlandse wedstrijden mag je niet missen?”, “Hoe kom ik op technische afdalingen veilig beneden?”.

Het CrossTriNL-team is een sterke combinatie van elite/U23-leden en agegroupers van verschillend niveau, die elkaar helpen in het beter worden, waar het accent ligt op het mountainbiken en trailrunnen. CrossTriNL organiseert daarvoor vier keer per jaar een Tri-Xperience voor leden en niet-leden met meerdere clinics. Op de teamdag in Utrecht kon het mountainbiken niet ontbreken: CrossTriNL verkende de nieuwe MTB-route bij Soest onder leiding van teamleden Koen de Leeuw, Lucas Goené en Willemijn Fuite. Vervolgens ging het team boulderen, wat het MTB- en trailrun-gevoel naar bovenhaalde: tactisch de juiste lijn kiezen en daardoor flow ervaren: heerlijk! Na het boulderen hebben we samen over de toekomst gepraat. De dag werd beëindigd met een heerlijke maaltijd en een ‘Streekje’ in het proeflokaal van VandeStreek.

De dag leverde een schat aan ideeën op om de cross-disciplines, het team en elkaar nog sterker te maken. We verleggen onze aandacht van groei in 2023 naar impact in 2024: hoe kunnen we als team nog meer bijdragen aan de cross-disciplines. Niet alleen voor de teamleden, maar voor iedereen die enthousiast is (of wordt) van de cross. Er werd op de teamdag gedroomd over crosstriatlon als Olympische sport (ja, dat gaat impact hebben ..), maar ook over de plannen voor 2024. En dan is het mooi dat niet alleen CrossTriNL bezig is met 2024, maar ook vele anderen. Zoals de organisatoren van de crosswedstrijden, want zonder die wedstrijden staan we nergens. En de NTB: het meerjarenbeleid van de bond, dat op het NTB-congres werd toegelicht, voorziet weer in een jaarlijks NK crosstriatlon en NK crossduatlon (terug van weggeweest), de ambitie om ook in de crossdisciplines wereldwijd een top-8-positie na te streven en als laatste, maar niet onbelangrijk, een vaste plek voor de multisport-disciplines in de atletencommissie van de NTB. De cross-disciplines gaan een prachtige toekomst tegemoet.

Met dank aan Mark Waaijenberg het opstellen van het bericht.

 

Ik ga akkoord met de Privacy Statement.

EASYSENDY.com
 

Ik ga akkoord met de Privacy Statement.

EASYSENDY.com