Voorbeschouwing WK Crosstriatlon 5 mei 2023 op Ibiza

4 mei 2023 | Voorbeschouwingen

Het WK Multisport op Ibiza gaat vrijdag de zevende dag in. Op 5 mei staat het WK crosstriathlon op het programma met een stevige Nederlandse afvaardiging. Bij de elitemannen komen Wouter Dijkshoorn, Koen de Leeuw en Joep Staps voor Nederland uit. Bij de U23-mannen zorgen Hugo Jan Bosscher en Lucas Goené voor de Nederlandse inbreng. En bij de U23-vrouwen Willemijn Fuite en Romy Spoelder. Bondscoach Armand van der Smissen heeft daarmee een brede selectie. Mark Waaijenberg had dinsdag een vooruitblik met Koen, Wouter (beiden van het CrossTriNL-team: https://crosstri.nl/), Romy en Willemijn. Hoe is de voorbereiding verlopen in het koude en natte Nederland? Wat zijn de kansen van de Nederlanders op het mediterrane partyeiland voor zonneaanbidders en hippies? En wat maakt de crosstriatlon zo’n aantrekkelijke discipline? 

De eerste verrassing op Ibiza voor de vier is de watertemperatuur. In Nederland worden de eerste triatlons nog gehouden in zwembaden, zoals een kleine twee weken terug in IJsselmuiden. Op Ibiza lijkt het een non-wetsuit-swim te worden. “De trainingen met wetsuit in het zwembad had ik achteraf achterwege kunnen laten”, geeft Wouter lachend aan. Daar staat tegenover dat het heerlijk weer is op Ibiza. Met voorziene temperaturen van ruim twintig graden en zon wordt vrijdag een prachtige race- én stranddag. Koen: “Een deel van het parcours loopt over het strand. Tijdens de parcoursverkenning bleek dat racen hier een extra uitdaging wordt. Voor ons én voor de badgasten”. Dat doet denken aan de WK crosstriatlon van 2013 in Kijkduin: mooi weer en midden in de zomer waar de atleten al slalommend door de verraste toeristen laveerden. 

Na het zwemmen begint het echte off road-deel van de crosstriatlon. Elke wedstrijd en elk parcours zijn weer anders en vragen elke seconde concentratie. Hoe ziet het MTB-parcours van Ibiza eruit? Willemijn: “Buiten een paar stukken asfalt bestaat het parcours vooral single tracks over rotsachtig terrein. Korte klimmetjes van niet meer dan een minuut tellen op tot 700 hoogtemeters over de 20K”. Wouter: “Die korte klimmetjes bieden voor ons kansen, je kunt op de macht omhoog. We hopen zo aansluiting te houden met de kopgroep”. En het loopparcours? Romy: “Dat is wel een uitdaging. Delen zijn over heel rotsachtig terrein. Kunst is om daar goed te weten waar je je voeten neerzet. Echt tempo maken lukt daar niet. Het komt aan op slim racen”. En zoals bondscoach Van der Smissen meegaf: “Geen misstappen maken. Denk aan je enkels”. 

Dan de kansen van de Nederlanders. Willemijn en Romy starten in U23 in een veld van 9 atletes waar ze niet eerder tegen geracet hebben. Het kan alle kanten op. Dat maakt het spannend en onvoorspelbaar. Voor Wouter en Koen wel veel bekende namen bij de elitemannen: de huidige World Triathlon en Xterra wereldkampioen Arthur Serrieres verdedigt zijn titel, de broers Forissier zijn er allebei (Arthur won twee weken geleden de Xterra Asia-Pacific Championship in Taiwan en versloeg toen Arthur Serrieres) en natuurlijk de 38-jarige Spaanse favoriet Ruben Ruzafa. Een aantal start ook bij de crossduatlon, net als Wouter en Joep Staps. Wouter en Koen geven aan dat het parcours hen ligt met de korte klimmetjes. Aansluiting houden met de top tijdens het fietsen en dan ….. 

Bij de agegroup-atleten heeft Nederland drie goeie ijzers in het vuur: Maud Golsteyn start in de AG40-44 (bij de Xterra Malta werd ze onlangs tweede bij de elitevrouwen). Ralph van Dijk (ook CrossTriNL-teamlid) en Lars van der Eerden starten bij de AG45-49 (Lars won vorige week nog zijn AG tijdens de Xterra Griekenland). Vrijdag weten we meer!

XTERRA Greece 2023: Training

Ik ga akkoord met de Privacy Statement.

EASYSENDY.com
 

Ik ga akkoord met de Privacy Statement.

EASYSENDY.com