Voorbeschouwing XTERRA België 2023

6 juni 2023 | Voorbeschouwingen

XTERRA België keert terug op de Citadel van Namen met het XTERRA European Championship. Voor liefhebbers van veldrijden een bekende plek. Vorig jaar nog vond er het EK veldrijden in uiterst natte omstandigheden plaats. De Citadel cross kent eigenlijk altijd een Nederlandse of Belgische winnaar. Wie weet wat het EK XTERRA op dezelfde plaats brengt. Vorig jaar nog was Wouter Dijkshoorn (Amsterdam) met een vierde plek dicht bij het podium.
Ook voor motorcrossers is de Citadel een bekende naam: van 1947 tot 2007 was op de Citadel de Grand Prix Motorcross. Kan zomaar de inspiratie zijn voor CrossTriNL-teamlid Coen Bouwmeester, die de overstap maakte van motorcross naar crosstriathlon.

De eerste XTERRA België in 2016 kende met Kris Coddens een Belgische winnaar. Mark Hamersma was bij de mannen de beste Nederlander op een 19de plaats. En bij de vrouwen was dat Maud Golsteyn met een 6de plaats.
XTERRA België is naast XTERRA Nederland op Ameland de wedstrijd met de grootste Nederlandse afvaardiging. Ook dit jaar starten weer veel Nederlanders aan de oever van de Maas: 54 atleten op de volledige afstand, 7 op de sprintafstand, 4 op de relay, 1 op de volledige duatlon, 2 op de sprint duatlon en 2 op de kids-race (70 totaal).

Van het CrossTriNL team doen er 22 leden mee; een record. We gaan er natuurlijk vanuit dat de Tri-Xperience in De Steeg van afgelopen zaterdag de punt op de ‘i’ was in de voorbereiding. Daar was trouwens ook Bonnie van Wilgenburg aanwezig om zich voor te bereiden op haar start in België. Ze zal ongetwijfeld haar 2de plaats tijdens XTERRA England van 13 mei willen evenaren.

In 2016 was het aantal Nederlanders een stuk kleiner. En van de huidige CrossTriNL-teamleden stonden toen alleen Joost Christiaans, Quirijn Waaijenberg en Mark Waaijenberg aan de start. Quirijn eindigde bij deze eerste XTERRA België als 11de op de sprintafstand. Even terugkijken met Quirijn: “Ik herinner me dat de Maas dat jaar zo hoog stond en zo snel stroomde, dat de wedstrijd is omgezet in een crossduatlon. De start was boven op de Citadel met gelijk veel hoogtemeters. Dan is het fietsen extra zwaar. Met mijn 11de plaats was ik heel erg tevreden”. En wat zijn je verwachtingen voor het EK: “Ik hoop om in de top-20 te eindigen. Het is voor mij na Molveno 2022 een eerste start bij een heel sterk bezette wedstrijd. Veel grote namen zijn aanwezig in België. Er zijn bijna 80 eliteatleten, waaronder de Foressiers, Serrieres, Ruzafa, Middaugh junior, Carloni, Carabin. Te veel om op te noemen. En natuurlijk de Nederlandse eliteatleten met Wouter Dijkshoorn, Bart Cooymans en bij de vrouwen Bonnie van Wilgenburg. Ik wil met zwemmen goed weg zijn, maar dat is soms ook een loterij. In Engeland ging dat goed. Ik zat vanaf de start even in de voeten van Alistair Brownlee. Mooi als ik nu weer zo goed weg ben en dat tempo kan zwemmen”. Voor Wouter is het zijn eerste XTERRA van 2023. “Afgelopen voorjaar heb ik 2 weken op Ibiza gezeten om te trainen en deel te nemen aan het WK crossduathlon en -triathlon. In combinatie met andere wedstrijdprikkels zoals de teamcompetitie wegtriathlon en een 4-daagse mountainbike wedstrijd denk ik goed voorbereid te zijn.” Een herhaling met een 4de plaats lijkt onmogelijk met deze startlijst, maar de ambitie om hard te gaan is er. “Ik ben topfit en ik heb er zin in om samen met 22 teamleden af te reizen naar België en samen voor te bereiden op de wedstrijd. Super dat initiatiefnemer Ralph van Dijk alle zaken rondom dit mooie teamuitje heeft geregeld!”.

Na het EK op zaterdag is er op zondag op dezelfde locatie de spectaculaire shorttrack wedstrijd met 400 meter zwemmen, 7,3 km mountainbiken en 2,6 km trailrun. De beste 25 eliteatleten bij de dames en heren strijden om wereldbekerpunten in dit aantrekkelijke circuit dat is toegevoegd aan een aantal wedstijden in het wereldwijde XTERRA-circuit.

Kijk voor alle info op: https://www.xterraplanet.com/event/xterra-belgium.

 

Beelden van XTERRA België 2023

Ik ga akkoord met de Privacy Statement.

EASYSENDY.com
 

Ik ga akkoord met de Privacy Statement.

EASYSENDY.com