VAN XTERRA CZECH NAAR XTERRA GERMANY

18 augustus 2023 | Voorbeschouwingen

Van de toren uitkijkend op Prachatice naar de toren in het Zittauer gebergte

Een bekend tafereel: vele crossliefhebbers combineren de wedstrijd in Prachatice (Zuidwest Tsjechië) en Zittau (Zuidoost Duitsland). Dit jaar waren zowel Xterra Czech en Xterra Germany een zogeheten World Cup wedstrijd. Dit betekent dat er meer punten zijn te verdienen, er is meer prijzengeld beschikbaar en beide evenementen kennen ook een Short Track wedstrijd naast de reguliere wedstrijd. Oftewel, er staat een flinke lijst met Elite atleten aan het vertrek om volop te genieten van crosstriathlon in 8 dagen tijd.

Voor mij, Wouter, was dat nog niet genoeg reden om mee te doen aan deze combinatie. Vorig jaar had ik er goed van genoten, maar ik doe niet graag 2 keer hetzelfde. Ik dacht “als het maar zo kort autorijden is van de ene naar de andere plek (300km), is het dan ook niet te fietsen?!”. En zo begon de verkenning. Ik vroeg binnen CrossTriNL of er meer interesse was. Mijn vaste trainingsmaatje Koen de Leeuw was direct enthousiast. Daarnaast was ook de spreekwoordelijke tandem Ferdinand Oldeman en Joost Christiaans wel voor dit idee te porren. Zo begon ik aan mijn hobby: een mooie route bouwen in een nog onbekend gebied voor mij om zo 2 maanden later deze trip te beginnen.

Na een zeer gezellig weekend in Prachatice met andere CrossTriNL leden (zie foto) stond op zondag de eerste etappe op het programma. In Tsjechië was het programma als volgt: zaterdag was de wedstrijd en zondagochtend was de Short Track. Wanneer 1 van ons zich voor de Short Track zou plaatsen, zouden we eerst daar gaan kijken om vervolgens na de finish de eerste 122k af te leggen. Ik wist mij voor de Short Track te plaatsen. Ik werd luidkeels aangemoedigd door de andere CrossTriNL’ers tijdens het razend korte en technische format. Eerder kon ik bij de dames, waar ook CrossTriNL atlete Bonnie van Wilgenburg meedeed, kijken hoe intens het was ten opzichte van gisteren over de lange afstand. Prachtig allemaal, maar stiekem had ik vooral zin om 4 dagen avontuur te hebben door Tsjechië!

Met brakke benen begonnen we aan onze eerste dag. Al snel wist Ferdinand te vertellen over een prachtig stuk Coulisselandschap. Dat kwam meermaals terug in de 4 dagen van A naar B fietsen. Gedurende een fietsdag hadden we per dagdeel 1 chauffeur die de auto en bagage verplaatste. De overige 3 legden de vooraf gemaakte gpx route af. Het was wel de vraag of alle off road paadjes nog bestonden en hoe mooi het daadwerkelijk was. Via Strava en Google Maps had ik wel naar hoogtepunten onderweg gezocht om die te passeren. Dat heeft er ook toe geleid om op zondagavond na dag 1 de route van dag 2 helemaal om te gooien. Koen had een toeristisch hoogtepunt gevonden op de route met Velka Amerika en Mexico dat ontstaan was door een eerdere uitgraving. Zo wisten we niet alleen heel veel bomen te zien, maar ook mooie kleine dorpjes met vriendelijke mensen (te gast bij een feestje), oude kastelen, diverse landschappen en mooie uitzichten onderweg. Diezelfde tweede dag had Joost ook de toon gezet met de lunch. Op een mooi plekje werd een uitgebreide lunch geserveerd die hij eerder in de lokale supermarkt werd gehaald. Zo werden we iedere dag halverwege verrast met lekkernijen en kon vervolgens de chauffeur wisselen met één van de fietsers. Inmiddels waren de twee tandems (Koen & Wouter, Ferdinand & Joost) omgetoverd tot één 4 persoonstandem. Er werd veel gelachen onderweg, goed samengewerkt en veel leuke gesprekken gevoerd in een prachtige omgeving. Uiteindelijk konden we ons naar vier dagen weer voegen bij de CrossTriNL groep die ook weer gezellig meedoet aan de Xterra Germany!

Vooraf was het al een pittige fysieke uitdaging en dat bleek ook wel, “het was een kost voor de ogen en een schok voor de benen”, aldus verteller Joost. De combinatie van afstanden, hoogtemeters, trage paadjes en warmte maakte het een behoorlijke fysieke trainingsprikkel. Dat was ook wel de insteek. De focus lag op het met elkaar op goed presteren in Xterra Czech (behalve voor Koen die met een hersenschudding dit voorjaar geen risico wilde nemen) om vervolgens een flinke trainingsweek te draaien met het NK cross triathlon in het vooruitzicht. Zo werd er her en der ook nog gezwommen en gelopen door de chauffeurs. Xterra Germany werd een mooi toetje van deze week zijn waar we met enige vermoeidheid aan zouden beginnen. Hiermee is het een heel gezellige én waardevolle week geweest met als doel om uiteindelijk op zaterdag 16 september op Ameland weer te strijden tijdens een Xterra wedstrijd en dus het Nederlands Kampioenschap crosstriathlon. Onderweg zijn er in Nederland nog 2 mooie voorbereidingswedstrijden met Crosstriathlon Renkum en Crosstriathlon Zeewolde. Kortom, er staat nog een mooi stuk triathlonseizoen te wachten!

Interesse in de afstanden, hoogtemeters, meer foto’s en de route? Die kun je hier vinden:

Dag 1
Dag 2
Dag 3
Dag 4

(foto impressie)

XTERRA Greece, Vouliagmeni 2023

Ik ga akkoord met de Privacy Statement.

EASYSENDY.com
 

Ik ga akkoord met de Privacy Statement.

EASYSENDY.com