Voorbeschouwing EK CROSSTRIATHLON Riva Del Garda 2023

7 september 2023 | Voorbeschouwingen

Voor de crosstriatlon is het nationaal en internationaal een piekperiode: binnen een tijdsbestek van twee weken vinden de EK ETU crosstriatlon, de NK crosstriatlon op Ameland en de WK Xterra plaats. We blikken vooruit op de EK in Riva del Garda.

Zondag 10 september is in het Italiaanse Riva del Garda (inderdaad: aan het Lago di Garda) het Europees Kampioenschap crosstriatlon. Dit jaar samen met het EK crossdualton als zelfstandig evenement: het EK Multisport was kortgeleden in het Belgische Menen. De Italianen meldden zich in het voorjaar bij de ETU om het EK te organiseren. Doorgewinterde crossatleten willen zich nog wel eens beklagen over de ‘te makkelijke parcoursen’ van EK’s. Maar wat voor de één een nadeel is, is voor de ander weer een voordeel.

Nederland heeft een mooie afvaardiging bij de junioren (mannen), U23 en elite (mannen). Nederlands kampioenen Wouter Dijkshoorn en Diede Diederiks ontbreken. Het is overigens alweer vier jaar geleden dat het NK werd georganiseerd, in Almere. Nieuwe Nederlandse kampioenen worden gehuldigd tijdens de Xterra Nederland op 16 september op Ameland: dit jaar het strijdtoneel van het NK crosstriatlon 2023. Mark Waaijenberg doet op het EK crosstriatlon als enige Nederlander mee bij de agegroupers en reist samen met Noël Sterk (junioren) en Quirijn Waaijenberg (elite) naar Italië. Dat biedt tijd voor een voorbeschouwing met beiden.

Hoe kijken Quirijn en Noël naar het EK in Italië? Noël: “Ik ga er hoopvol naar toe. Het is een mooi MTB-parcours waar ik goed op uit de voeten kan. Het lopen lijkt wel heel vlak en compact, maar je weet nooit hoe dat uitpakt”. Welke crosstriatlon was dit jaar de opstap naar het EK? Noël: “De Xterra België. Als je in Nederland woont, is Xterra België dé perfecte wedstrijd, ook als voorbereiding op andere buitenlandse wedstrijden. Quirijn: “Tijdens de Xterra Engeland zette ik een sterk resultaat neer met een zesde tijd. Dat geeft vertrouwen. De laatste wedstrijd voor het EK was de Xterra Duitsland, twee weken geleden met dezelfde temperaturen als aankomende zondag: boven de 30”. Wat zijn de verwachtingen in een veld met voor jullie toch veel onbekende namen? Noël gaat voor de overwinning, waarom voor minder. Dat moet serieus haalbaar zijn gezien de vorige resultaten bij EK’s. Quirijn heeft geen specifieke verwachtingen in zijn eerste jaar bij de elite. Hij meet zich graag met de Europese top ook als voorbereiding op het WK Xterra in Molveno, nog geen drie kwartier rijden van Riva.

Quirijn maakt deel uit van het CrossTriNL-team, dat dit jaar internationaal al veel van zich liet horen. Zijn er meer teamgenoten die meedoen? Quirijn: “Ja, Willemijn Fuite (U23) en Lucas Goené (U23) staan allebei aan de start. Dat zijn natuurlijk niet de enige Nederlanders. Verder starten Joep Staps (elite), Hugo Jan Bosscher (U23), Romy Spoelder (U23) en Cas van Holland (junioren) onder leiding van bondscoach Armand van der Smissen. Patrick Jansen bij de M55-59 op de crossduatlon.

Met dank aan Mark Waaijenberg voor het verhaal.

 

Ik ga akkoord met de Privacy Statement.

EASYSENDY.com
 

Ik ga akkoord met de Privacy Statement.

EASYSENDY.com