Voorbeschouwing Nederlands Kampioenschap Cross Triathlon 2023 op Ameland

10 september 2023 | NIeuws, Voorbeschouwingen

Ameland 10 september 202

Ameland is op 16 september het  toneel van het Nederlands kampioenschap Cross Triathlon

Op 16 en 17 september aanstaande wordt, onder de naam XTERRA NETHERLANDS, voor de 21e keer de Cross Triathon op Ameland georganiseerd. Wat begon in 2002 als een try-out met 36 deelnemers, voornamelijk uit de regio onder de naam Tri-Ambla is in ruim twintig jaar uitgegroeid tot een aansprekend internationaal triathlon evenement met 985  inschrijvingen van atleten uit 14 landen en 16 nationaliteiten.

De Nederlandse deelnemers strijden om de Nationale titels . De Junioren M/V 16 t/m 19 jaar doen dit op de Sprint afstand (500m-17km-5km). Op de Full Distance (1500m-36km-10km) worden de overall titels M/V en de titels per leeftijdscategorie M/V verdeeld. Ameland is al weer voor de 8e keer het decor van het Nederlands Kampioenschap Cross Triathlon

Bij de junioren zijn de Amelandse Kyra Brouwer en Noël Sterk uit Barsingerhorn de grote favorieten. Zij wonnen beiden in 2022 de Sprint afstand. Door de NK status zijn dit jaar veel meer sterke Junior atleten, in totaal 28, naar Ameland afgereisd. Kyra en Noël zullen op 16 september het beste in zichzelf naar boven moeten halen om na afloop het rood-wit-blauwe tricot aan te kunnen trekken.
Bij de mannen senioren is Wouter Dijkshoorn de grote favoriet. Hij won vorig jaar op Ameland afgetekend de wedstrijd op de lange afstand en is dit seizoen bij de nationale en internationale wedstrijden vaak de beste Nederlander. Een loopblessure aan de knie die hij bij de short-track race in Tsjechië op 11 augustus opliep, kan alleen roet in het eten gooien.
‘Ik zal bij de wissel van het fietsen naar het lopen voldoende afstand genomen moeten hebben van mijn concurrenten om kans te maken op de overwinning’ aldus Wouter in zijn reactie gisteren na zijn overwinning bij de Cross Triathlon in Zeewolde. De test voor Ameland was in ieder geval hoopgevend.
De uitdagers volgende week zijn de CROSSTRINL teamgenoten Lucas Groené (Veenendaal), Koen de Leeuw (Soest) en Ferdinand Oldeman (Moordrecht) . Daarnaast zijn we benieuwd hoe de Nederlands Kampioen van 2017 op Ameland, Joep Staps (Tilburg), het in deze race zal gaan doen. Een verrassende outsider is misschien wel meervoudig Nederlands Kampioen op de lange afstand op de weg, Dirk Wijnalda (Bunnik) die voor het eerst de stoute (MTB) schoenen zal aantrekken voor het NK Cross.

Bij de vrouwen zal het CROSSTRINL podium van 2022 met elkaar gaan strijden om de titel. De Overall winnares van 2022, Romy Spoelder (Almere), heeft last-minute toch besloten naar Ameland af te reizen ondanks de finale dag van de Eredivisie Team Triathlon die ook op 16 september is gepland. Ze heeft na goed overleg met haar team toch besloten voor de Nederlandse titel Cross Triathlon te gaan komende zaterdag. Een erg lastige beslissing voor Romy omdat ze daarvoor toch min of meer haar team in de steek moet laten.
Met Romy staan ook de nummer 2 van vorig jaar Trudy Veenstra (Boelenslaan) en de nummer 3, Anne Zijderveld (Nieuw Heeten) aan de start. Daarnaast zijn o.a. Bonnie van Wilgenburg (Amsterdam) en Willemijn Fuite ( Berkel-Enschot) beide van het CROSSTRINL team, aanwezig om de strijd aan te gaan met deze toppers van vorig jaar. Vermeldenswaardig is dat ook de Nederlands Kampioene van 2017, Sandra Wassink – Hitzert (Nijkerk) dit jaar weer meedoet op Ameland.

Tussen dit Nederlandse geweld doen er ook uit het buitenland en met name uit België, sterke atleten mee die natuurlijk niet voor een Nederlandse titels kunnen gaan maar wel voor de overall XTERRA-Netherlands titels. Onder anderen Tim van Daele (2e in 2022) , Geoffrey VandeBrouck (6e in 2022) , Geert Lauryssen (5e in 2021) en Christine Verdonck ( 3e in 2021) doen mee aan de race.

Op zaterdag is naast de wedstrijd op de lange afstand (XTERRA NL Full; 1500-36-10)  en de wedstrijd op de korte afstand (XTERRA Sprint 500-17-5) ook de wedstrijd voor de estafette teams: XTERRA NL Relay en XTERRA NL Sprint Relay.
Op zondag is de wedstrijd voor de junioren 8 t/m 15 jaar onder de naam XTERRA NL JUNIOR. Voor de Junior S (12+, 14+) en XS (8+, 10+) hebben zich een record aantal van 150 kinderen ingeschreven. In de loop van de jaren heeft het crossevenement zich ontwikkeld tot een echt familie evenement waar Ameland trots op kan zijn. Gezinnen komen naar het Waddeneiland voor een heel weekend lang mooie sportbeleving. Ouders staan aan de start op zaterdag en op zondag is alle aandacht voor de kinderen.

Het eiland Ameland in het unieke Waddengebied is in het XTERRA-weekeinde het prachtige decor van het gevecht met de eilander elementen tijdens de cross triathlon. De wind, het weer en de invloed op de ondergrond van met name het strand geven elk jaar weer onvoorspelbare omstandigheden voor de race in september. Zwemmen in de vaak onstuimige Waddenzee, mountainbiken door bos, duinen en over het verraderlijke strand en een afsluitende crossloop met veel natuurlijke hindernissen en de onvergetelijke finish op het XTERRA-podium. Een sportieve uitdaging voor alle leeftijden en alle niveaus op ‘ons mooiste stukje buitenland’ in Unesco Waddenzee Werelderfgoed. Het evenement past helemaal bij het karakter van het gastvrije Waddeneiland waarbij (top) sportbeleving hand in gaat met prachtige natuurbeleving.
Met de start in de Haven van Nes, het fiets- en loopparcours door bos, duinen en over het strand en de finish voor het tweede jaar op het kampeerterrein van Vakantiepark Klein Vaarwater in Buren zal het weer volop genieten , en afzien zijn voor alle duursporters.

Programma XTERRA NETHERLANDS

Zaterdag 16 September

XTERRA NETHERLANDS

10:30 Start XTERRA NETHERLANDS SPRINT & SPRINT RELAY 0,5 – 17 – 5

12:00 Start XTRRA NETHERLANDS FULL  & relay 1,5 – 37 – 10

Zondag 17 september

XTERRA NETHERLANDS JUNIOR

09:45 Start XTERRA NL JUNIOR S (12+ en 14+) Buren 125m – 10 – 2,5
10:45 Start XTERRA NL JUNIOR XS (8+ en 10+) Buren 75m – 5 – 1,25

Kijk voor het volledige programma en alle informatie op

https://www.xterraplanet.com/event/xterra-netherlands

Kijk voor de actuele deelnemerslijsten op

https://www.xterraplanet.com/event/xterra-netherlands#Info

De cross triathlon wordt sinds 2002 jaarlijks georganiseerd op Ameland, tot 2018 onder de naam Tri-Ambla (historische naam: Ambla). De triathlon had tot nu toe zeven keer de NK-status en één keer de EK-status . Ondanks het professionele karakter van het evenement ademt de wedstrijd nog steeds de oorspronkelijke sfeer, waarbij naast sportbeleving het genieten van de fantastische natuur hoog in het vaandel staat. De organisatie van XTERRA NETHERLANDS is in handen van Sporteiland en drijft voor het overgrote deel op het enthousiasme van de lokale bevolking en Ameland liefhebbers, waarvan een groot deel als vrijwilliger meewerkt. Daarnaast geniet het evenement de ondersteuning van belangrijke partners als Provincie, Gemeente, VVV, Wagenborg Passagiersdiensten en kan het rekenen op de financiële ondersteuning van (lokale) sponsoren.

Voor accreditatie, vervoer, begeleiding en persmateriaal, gelieve contact op te nemen met:
Casper van de Kamp
Tel. + 31 646351852
info@xterra-netherlands.nl

 

 

Ik ga akkoord met de Privacy Statement.

EASYSENDY.com
 

Ik ga akkoord met de Privacy Statement.

EASYSENDY.com