Voorbeschouwing XTERRA World Championship 2023

21 september 2023 | NIeuws, Voorbeschouwingen

Molveno 21 september 2023

Xterra World Championship 2023, Molveno, Italië, 23 september 2023

Zaterdag 23 september is het Xterra World Championship. In 2022 streek het WK Xterra voor het eerst neer in de Dolomieten in Italië. Verandering van spijs doet eten was wellicht de gedachte van de organisatoren. Niet meer het tropische eiland Maui, maar aan het meer van Molveno. Minstens even mooi als Hawaï: Molveno is een ansichtkaartendorp voor buitensportliefhebbers en een prachtig decor voor een WK met uitdagingen. En die uitdaging heet – net als op Maui trouwens – regen en modder. Tenminste, als de weersverwachtingen van aankomende vrijdag uitkomen. Zaterdag is het zover: “Off-road triathlon’s greatest day of the year” voorafgegaan met een shorttrack race voor de beste 30 crosstriatleten van de wereld op de voorafgaande donderdag.

Diede Diederiks startte als enige Nederlandse op de shorttrack vandaag. Ze neemt op de ranking op de World Performance Index van Xterra (https://rankings.xterraplanet.com/) een negende plaats, mede dankzij haar uitstekende resultaat bij de Xterra France afgelopen zomer met een derde plaats achter Sandra Mairhofer en Alizee Paties. Beiden staan ook aan de start bij de shorttrack. Net als de huidige nummer één van de ranking, Solenne Billouin, die trouwens in Frankrijk achter Diede eindigde. Er kan zo maar een podiumplaats inzitten. Of zelfs meer?

We spraken met Diede na afloop van haar shorttrack race, waar ze als tweede (!) eindigde. Een onverwachte prestatie voor haarzelf: “Ik had het niet verwacht, ik heb me niet specifiek op de Xterra races gericht, maar heb vandaag natuurlijk wel mijn best gedaan en dat was blijkbaar genoeg. Ik heb dit jaar niet stilgezeten op crossgebied. Dit jaar werd ik derde bij de Xterra Frankrijk. Ik heb een aantal crossen gedaan in België, een aantal trailruns gedaan én het ITU WK crosstriatlon op Ibiza gewonnen. Ik zie mezelf als een veelzijdige atlete: ik vind alles leuk, ik doe alles graag en wissel de disciplines af”. Wat is voor jou het grootste verschil tussen weg en cross: “Het belangrijkste verschil is de techniek. Ik werd op de shorttrack in het diepe gegooid met de drops en de ramps, de schuine bochten en het klimmen. Je moet dan ergens het verschil maken. Vandaag was dat het klimmen. Het is hier in Molveno ook wel een krachtparcours, zowel de shorttrack als de race op zaterdag”. Wat betekent je resultaat van vandaag voor zaterdag: “Ik heb er veel vertrouwen in. Niet alleen door vandaag, maar ook omdat twee jaar terug op dit parcours de EK crosstriatlon heb gedaan (Diede werd toen tweede op het EK). Het parcours was hetzelfde en het was toen ook nat. Dat maakt het iets moeilijker, beter opletten, andere bandenspanning. Maar er zijn nog steeds stukken waar je goed kunt aanvallen en dat ga ik zeker doen”. Hoe kijk je naar de concurrentie van aankomende zaterdag: “De top van de crosstriatlon bij de vrouwen is echt heel sterk en wordt elk jaar breder. Het niveau wordt elk jaar ook hoger. Je ziet trouwens dat het helpt als nationale federaties meer aandacht besteden aan de cross. Als er binnen landen talentenploegen komen, dat zou je in Nederland ook moeten hebben. Misschien is dat moment wel gekomen, nu er een Xterra World Cup serie is. Dat trekt andere en meer atleten”. Een laatste vraag voordat je je gaat voorbereiden op het wereldkampioenschap van zaterdag: hoe ben je zelf in de cross-discipline terechtgekomen, want daar begint het mee: “Via mijn moeder. Toen ze met triatlon begon, deed ze ook graag mee met de cross-races. Ik zat daardoor al redelijk jong op de mountainbike. En dan blijkt: het ligt me gewoon”.

Quirijn Waaijenberg en Bart Cooymans doen zaterdag mee bij de elitemannen. Geen shorttrack voor hen, maar wel de race op zaterdag. Er is hen veel gelegen aan een goeie race, zoveel zelfs dat ze allebei het NK op Ameland van afgelopen weekeinde hebben laten schieten. Quirijn: “Ja, een bewuste keuze. Ik ben goed in vorm. Zonder WK had ik zeker gestart op het NK. Maar de twee wedstrijden zitten zo dicht op elkaar, dat ik heb moeten kiezen. En wat meespeelt: het parcours in Molveno ligt me goed, zeker de downhill. Ik moet alleen oppassen dat ik niet te veel in het rood gaat bij de klim naar het hoogste punt”. En Bart? “Ik leg mijn nadruk op een goeie race, belangrijker dan een goeie klassering. Ik wil zaterdag tactisch de juiste keuzes maken en mezelf bij wijze van spreken pas opblazen op de finishlijn. Tactiek speelt bij de cross trouwens een andere rol dan op de weg. Je moet veel meer afwegingen maken, zowel tijdens als voor de race. Ik kijk uit naar de race van zaterdag”. De race van zaterdag is live te volgen via de website van XTERRAPLANET.COM

 

Diede Diederiks tijdens de Short Track vanmiddag

 

Ik ga akkoord met de Privacy Statement.

EASYSENDY.com
 

Ik ga akkoord met de Privacy Statement.

EASYSENDY.com