XTERRA Weston Park op 11 mei 2024 door Joeri

20 mei 2024 | NIeuws, Wedstrijdverslagen

Met een XTERRA in Groot-Brittannië tijdens het lange Hemelvaartweekend ontstond een mooie mogelijkheid om de Noordzee over te steken voor een lang weekend weg. Net ten westen van Birmingham op een landgoed dat in vroegere tijden was voorbehouden aan graven en gravinnen is speciaal voor deze wedstrijd een off-road parcours uitgezet. Het Britse landgoed waarop deze XTERRA wordt gehouden zou niet misstaan in een kostuumdrama. Dit Hemelvaartweekend wordt het landgoed echter gedomineerd door lui die het trisuit als kostuum verkiezen boven de traditionele adellijke klederdracht. Vanuit het CrosstriNL-team dit weekend deelname van Bonnie van Wilgenburg (elite), die overigens deeltijds in Londen woont, en Joeri van Egmond (M35-39). De overige Nederlandse inbreng komt van mijn vader Leo van Egmond (M65-69).

Het decor mocht dan über-Brits zijn. Het weer was dat zeker niet. Dit on-Engelse weer zorgde ervoor dat het fietsparcours – dat sowieso al weinig hoogtemeters kent – er supersnel bij lag. Het parcours is een combinatie van draaien en keren in de bossages van het landgoed, met tussendoor grasvelden en gravelwegen om van de ene naar de andere bossage te komen. Bij het verkennen van de route waren nog niet alle pijlen uitgezet, waardoor wij in de verkenning nog wel eens een verkeerde afslag hebben genomen. Gelukkig deed de organisatie er alles aan om alle onduidelijkheden voor de wedstrijddag te verbeteren.

RACEDAG

De hoge temperaturen van het weekend zorgden niet alleen voor een snel parcours maar ook voor een watertemperatuur, die per dag minimaal een graad opliep. Uiteindelijk was een wetsuit nog net toegestaan (en dat in mei in Engeland!). Bij het betreden van het water werd meteen duidelijk hoe de temperatuur zo hard kon oplopen. Het zwemmen vond plaats in een vijver die ongeveer een meter diep was. Met verschillende starts om de vijf minuten was niet helemaal duidelijk waar je in de race lag, omdat je tijdens het tweede rondje terecht kwam tussen atleten die een latere start hadden. Nu is zwemmen sowieso niet mijn sterkste onderdeel, maar ik lag hier lekker in een groepje met dezelfde kleur badmutsen. Daarna gelijk na het zwemmen wetsuit uit om te voorkomen dat dat na de 400 meter-run naar de wisselzone onmogelijk zou zijn geworden.

Daarna snel de mountainbike op en racen maar! De schapen die tijdens de verkenning nog vrolijk over het parcours dartelden, waren voor vandaag op een ander veldje gezet, waardoor je lekker kon crossen. Ik merkte dat ik redelijk wat mensen kon inhalen tijdens het fietsonderdeel. Dit ging dus beter dan verwacht. De hele week voorafgaand aan de wedstrijd liep ik nog te hoesten en proesten en nu ging het fietsen gewoon lekker. Na een afdaling over het gras op naar de wisselzone voor het lopen. Hier vormde een kneitersteile passage in het begin van het looprondje (2 x 5 km) de grootste hindernis. Alhoewel, bij een gróóte sprong over een diepe greppel in het parcours kwamen mijn vroegere steeplechase-trainingen nog goed van pas. Tijdens het lopen kreeg ik overigens wel wat last van de hoge temperaturen. Dus na een snel eerste rondje heb ik de tweede ronde iets meer op safe uitgelopen. Zo heb ik de finish gehaald van een leuke race die qua aard en moeilijkheid lijkt op parcoursen die wij ook in Nederland gewend zijn.

Tot mijn verbazing leverde dit aan het einde van de dag een podiumplek op in mijn age group. Ook teamgenootje Bonnie werd bij het uitreiken van de prijzen naar voren geroepen vanwege haar vierde plek tussen de elite-atleten. Leo van Egmond won zijn categorie.

De highlights video van de race, vind je hier: https://www.youtube.com/watch?v=VISWgqOO2QE

Volledige resultaten, vind je hier: https://my.raceresult.com/289142/

Mark en Miriam bij XTERRA Germany

Ik ga akkoord met de Privacy Statement.

EASYSENDY.com

Ik ga akkoord met de Privacy Statement.

EASYSENDY.com